{ "title": "Pandispanya Keki Malzemeleri", "image": "https://www.pandispanya.gen.tr/images/pandispanya-keki-malzemeleri.jpg", "date": "20.01.2024 04:08:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Pandispanya keki malzemeleri, pandispanya keki genellikle pasta yapımında kullanılır. Fakat pandispanya keki malzemeleri gerektiği gibi olmadığı zaman istenmeyen bazı problemler ortaya çıkabilir. Özenle hazırlanan kek pişerken güzelce kabarır, ancak kısa süre sonra söner. Bazen kek kalıbına sığmaz taşar ya da kek pişerken altını yakabiliriz. Bu nedenle pandispanya keki yaparken malzemelerine çok dikkat etmeliyiz. Şimdi pandispanya keki yaparken kullandığımız malzemelere bir göz atalım.

Pandispanya keki malzemeleri

Karbonat ve kabartma tozu: Pandispanya kekinin daha iyi kabarması için hem kabartma tozu hem de karbonat kullanılır. İçeriğinde karbonat, krem tartar, nişasta gibi maddeler bulunan kabartma tozu kek hamurunun kabarmasında oldukça etkilidir. Karbonat ise sıvılarla ya da asitli olan içeriklerle karışırsa, karbondioksit kabarcığı oluşturur. Pandispanya keki fırında yüksek ısıda pişerken bu kabarcıklar büyür ve kek hamuru daha güzel kabarır. Eğer pandispanya kekinin daha iyi kabarmasını istiyorsanız, kek malzemelerin içinde sirke, limon, yoğurt gibi asitli malzemeler varsa, kabartma tozu kullanmanız iyi olur. Buna çok az da karbonat ilave ederseniz istediğiniz başarıya ulaşırsınız. Karbonatı fazla kaçırdığınız takdirde, pandispanya keki biraz acımtırak lezzette olur.

Yumurta: Pandispanya keki malzemeleri arasında yumurtada önemli bir yer tutar. Bunu kullanırken yumurta akını ve sarısını ayrı çırpmanız gerekir. Bu aynı zamanda yumurtalar bozuk olup olmadığını da anlamanıza yardımcı olur. Yumurta aklarını kar gibi olana değin çırpmalısınız. Başka yerde yumurta sarısını çırpmalı, içine unu, yağını ve şekerini ilave etmelisiniz. Yumurta akları kek hamuruna en son ilave edilmelidir.

Yoğurt: Pandispanya kek yaparken yoğurt kullanacaksanız, bunu daha önceden buzdolabından çıkarmalı ve oda sıcaklığında olmasını sağlamalısınız. Yoğurdun soğuk olarak kullanılması pandispanya kekin kabarmasına engel olur.

Un: Pandispanya kekin ana malzemelerinden olan un, karışımın içine konulduğunda fazla çırpmamalısınız. Bu undaki glutenin açığa çıkmasını sağlar ve kek hamuru elastik bir yapıya dönüşür. Mümkünse pandispanya kekine unu kaşıkla karıştırıp yedirin. Sonuçta boza kıvamında bir hamur elde ettiğinizde pandispanya kek istediğiniz gibi kabaracaktır. Bu nedenle kullanılacak unu miktarı da oldukça önemlidir. Az un kullandığınızda hamur çökme yapar, çok un kullandığınızda ise hamur sert ve uru bir yapıda olur.

Nişasta: bu ürün pandispanya keki malzemeleri arasında özel bir yere sahiptir. Çünkü kekin ağızda dağılmasını sağlar. Nişasta kullandığınız her bir su bardağı unun üzerinden yaklaşık 1 yemek kaşığı eksiltilerek yerine aynı ölçüde nişasta konularak kullanılır. Yani undan eksiltip, nişasta koyacaksınız. Bu kekinizin ağızda dağılacak kadar lezzetli olmasını sağlayacak.

Meyve parçacıkları, çerez gibi: bu tür malzemeleri pandispanya kek içinde kullanacağınız zaman mutlaka nişastaya bulayarak kullanmalısınız.

Katı yağlar: Pandispanya keki malzemeleri içinde mutlaka tereyağı, margarin gibi katı yağlarda olur. Bunları kullanırken mutlaka oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Bu kekinizin daha homojen olmasına ve kabarmasına yardımcı olur.
" } ] }