{ "title": "Pandispanya Ne Demek", "image": "https://www.pandispanya.gen.tr/images/pandispanya-ne-demek.gif", "date": "19.01.2024 14:50:06", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Pandispanya ne demek, esnek yapıda olan yağsız bir pasta kekidir. Genellikle pastalar için kullanılan hamur biçimidir. Yumurta katılarak yapılan şekerli, kabarık, yumuşak bir tür pastadır. Pandispanya, kremalı pastalardaki katmanları oluştururlar. Pandispanyanın yüzeyi yumuşak ve pürüzsüz olmalıdır. Yüzey kısmına hafif bastığınız zaman, bastığınız yer hafif çukurlaşmalı ve sonra tekrar eski haline gelmeli, süngerimsi bir görüntüsü olmalıdır. Pandispanya iki ayrı biçimde hazırlanır. Ateşte hazırlanan pandispanya, buna genoise tarzı denilir. Bir de normal ısıda hazırlanan pandispanya vardır. Bu şekline de savote tarzı denilir.

Pandispanyadan özel günler için büyük katlı pastalardan, partiler ve özel sunumlar için yapılan küçük adet pastalara kadar oldukça çeşitli tarzda pastalar hazırlanabilir. Rulo, baton veya özel kalıplarının adlarını alarak klasikleşmiş pasta türleri de vardır. Hangi şekilde veya hangi tarzda yapılırsa yapılsın bir pandispanyanın temel belirli malzemeleri vardır. Bunlar; un, şeker, yumurta ve vanilyadır. Bunların haricinde eğer seviyorsanız içerisine kakao da ekleyebilirsiniz. Pandispanyanın değişik yapılan türleri vardır; sade, meyveli, kakaolu, fıstıklı gibi arzuya göre farklı yapılabilir.

Pandispanyanın ıslatılarak nemlendirilmesi gerekir. Nemlendirmeyi yapılırken doğru bir şekilde yapılmalıdır. Nemlendirme işlemi pandispanyanın kurumasını ve dağılmasını engeller ve lezzetini de arttırır. Nemlendirme işlemi şekerli su, süt veya meyve suyu ile yapılmalıdır. Pandispanyanın iki veya üç kat düzgün bir şekilde kesilebilmesi için mutlaka iyice soğutulmuş olması gerekir. Kesme işlemi çok keskin ve uzun olan bir bıçak yardımıyla yapılmalıdır. Pandispanyanın içini iyice çekmesi ve keserken dağılmaması için en az yarım saat bekletilmelidir.

Birbirinden lezzetli pasta hazırlamaya olanak sağlayan süngerimsi ve yumuşacık bir pandispanya hazırlamanız için işte size kolay bir tarif.

Pandispanya Ne Demek malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Yumurtanın beyazını ve sarısını ayırın. Yumurta beyazlarını, toz şekerle beraber bir kapta mikserle iyice çırpın ve yumurtanın katılaşmasını sağlayın. Ayrı bir kapta elenmiş unu, pudra şekerini ve kabartma tozunu karıştırın. Yumurtanın sarılarını da başka bir kapta biraz su ekleyerek karıştırın. Katılaşmış yumurta beyazının olduğu karışıma, unlu karışımı ve yumurta sarılarının olduğu karışımı ekleyip hepsini beraber iyice karıştırın. Tüm karışımı 2 dakika boyunca karıştırıp, yağlı kâğıtla kaplanan fırın tepsisine iyice yayın. 170 derecede 20 dakika pişirin. Pişen pandispanyayı fırından çıkardıktan 2 dakika sonra servis tabağına ters çevirerek çıkartın. Pişirdiğiniz pandispanyayı ister sade olarak isterseniz krema hazırlayıp üzerine sürerek veya meyvelerle süsleyerek servis yapabilirsiniz. Pandispanyayı pişirirken önceden ısıtılmamış fırında pişirmelisiniz. Fazla pişirmemeye dikkat edin. Dilerseniz kek kalıbı da kullanabilirsiniz.
" } ] }