{ "title": "Pandispanya", "image": "https://www.pandispanya.gen.tr/images/pandispanya(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:24:16", "author": "Metehan", "article": [ { "article": "Sevgili arkadaşlar, sizlerle çok severek yaptığım, herkesin çok beğendiği ve pasta yapmak için en çok kullanılan pandispanyanın tarifini vermek istiyorum. Pandispanyayı yaparken en çok dikkatli olmamamız gereken hususlar şunlardır:
Kekin piştikten sonra kalıptan kolay çıkarılabilmesi için kalıp önceden margarinle yağlanmalı ve tabanına un serpilmelidir.

Kalıp fırına koyulduktan sonra ilk 15 dk fırının kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Aksi takdirde kekin çökmesine yol açar.

Hamurun piştiğinin anlaşılabilmesi için içine kürdan batırılmalıdır. Eğer kürdan nemli çıkarsa hamur pişmemiştir kuru çıkarsa pişmiştir.

Hamur hazırlandıktan sonra bekletilmeden fırına konulmalıdır. Kekler ve pastalar için en ideal ısı 170 ve 180 derecedir.

Kek fırından çıkarıldıktan sonra kalıbın içinde soğutulmalı, daha sonra ters çevrilip çıkarılmalıdır.

Yağlı keklerde çırpma işlemi daha az, pandispanya veya yağsız keklerde ise şeker ve yumurta daha uzun çırpılmalıdır.

Hamur kalıba boşaltıldıktan sonra kalıp sallanarak tüm yüzeye eşit şekilde yayılması sağlanmalıdır.

Pasta yapılırken eğer kek ıslatılacaksa ortası daha az, kenarları daha fazla ıslatılmalıdır. Alt parça az, üst parça daha fazla ıslatılmalıdır.

Pasta yapılırken krema kullanılacaksa kremanın ıslaklığı düşünülerek pasta hamuru çok fazla ıslatılmamalıdır.

Hamura meyve parçaları, ceviz, fındık gibi malzemeler eklenilecekse hamurun yarısı ayrılmalı diğer yarısına bu malzemeler karıştırılmalıdır. Böylece eklenilen malzemeler dibe çökmez.

Kek veya pasta hamurunda kabartma tozunun, yağın ve şekerin fazla kullanılması hamurun pişerken çatlamasına neden olur.

Pandispanya Gerekli Malzemeleri
Pandispanya Nasıl Yapılır?

Pandispanya tarifimizi uygulamaya başlarken, öncelikle yumurtalarımızı oda sıcaklığından alıp, derin bir kapta şeker ile mikserimizin en yüksek kademesinde 10 dakika kadar iyice karıştıralım. Karıştırdıktan sonra şekerimizin toz tanelerinin kalmamış olmasına dikkat edelim kalmış ise tekrar çırpalım ve iyice eriyene kadar devam edelim.

Şekerin eridiğinden emin olduktan sonra kaba, un, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim ve bir süre daha tüm malzemeyi karıştıralım. Sonrasında sütü de ilave edelim ve bir müddet daha karıştıralım. Hazırlamış olduğumuz karışımı, yağlamış olduğumuz pandispanya kabına dökelim ve ortalama 40 dakika kadar 150 derecelik ısıya ayarladığımız fırınımızda pişirelim. Süre tamamlanmadan fırının kapağını kesinlikle açmayalım. Sürenin sonlanmasına yakın bıçak yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edebiliriz. Eğer isterseniz üst kısmını ters çevirerek bir miktar daha kızartabilirsiniz. Sonrasında hazırlamış olduğumuz keki soğumaya bırakalım.

Soğuyan kekimizi yatay olarak ortadan kesip arasını dolduralım ve kestiğimiz parçayı kapatalım. Ayrıca süslemek için üzerini de kapladıktan sonra renkli şeker ve çikolata rendesiyle oldukça güzel bir görüntü elde edebiliriz. Dilerseniz hazırlamış olduğumuz pandispanyayı, meyve parçacıkları ile de süsleyebilir ve lezzete lezzet katabiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }