{ "title": "Yumurtasız Pandispanya", "image": "https://www.pandispanya.gen.tr/images/yumurtasiz-pandispanya.jpg", "date": "19.01.2024 13:41:13", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Yumurtasız Pandispanya, Genellikle pastalar için hazırlanmış kek hamurlarına pandispanya denir. İçerisinde yumurta, toz şeker, sıvı yağ, süt ve un gibi malzemeler bulunur. Fakat tercihe göre yumurta konulmadan da hazırlanabilir. Yumurta alerjisi olanlar veya yumurta sevmeyenler için alternatif sağlar. Bilindik kekten daha basit yapılışı vardır. Sıklıkla pasta tabanı olarak kullanıldığı için mutlaka krema ile ya da başka malzemelerle çeşitlendirilmesi gerekir. Yine aynı şekilde üzeri de kaplanmalıdır. Bunun için renkli şeker ve çikolata rendesi ya da meyve parçacıkları kullanılabilir. Fakat keklerde olduğu gibi pandispanya da hazırlanırken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Çoğu insan pandispanya hazırlarken bazı sorunlar yaşar. Kek hamuru kabarır fakat sonradan söner. Kek kalıbından taşar ya da kekin altı yanar. Bu tür sorunları yaşamamak için püf noktalarını takip etmekte fayda vardır.

Yumurtasız Pandispanya İçin Gerekli Malzemeleri
Yumurtasız Pandispanya Nasıl Yapılır?

Yumurtasız pandispanya yapımına başlarken derin ve geniş bir karıştırma kabı tercih edilmelidir. Karıştırma kabının içine önce toz şeker ve süt ilave edilir. Mikserin yüksek ayarında tüm malzemeler çırpılarak şekerin iyice erimesi sağlanır. Kekinizin kabarması için gerekli olan hava kabarcıkları şekerin kristal yapısı yüzünden hamurun içerisine kadar girer. Malzemeler ne kadar çok çırpılırsa kek o derecede kabarır. Tereyağı daha önceden buzdolabından çıkartarak oda sıcaklığında bekletilmelidir. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve sıvı yağ da karıştırma kabına eklenir. Pandispanya yapımında yağ ve şekerin fazla kullanılması hamurun pişerken çatlamasına neden olur. O nedenle ölçülere dikkat edilmelidir. Un, nişasta ve kabartma tozu ilave edilir. Bu esnada mikser kullanımı bırakılmamalıdır. Yüksek ayarında çırpılmaya devam edilmelidir. Kabartma tozunun hamura iyice karışması önemli püf noktalarından bir tanesidir. Daha sonra içerisine vanilya eklenir ve hamur içinde topaklanma olmayacak şekilde pürüzsüz bir karışım elde edilir. Yumurtasız pandispanyayı pişirmek için isteğe göre kek kalıbı veya fırın tepsisi kullanabilir.

Pandispanya piştikten sonra kalıptan kolay çıkarılabilmesi için kalıp margarinle yağlanmalı veya tabanına un serpilmelidir. Hazırlanan hamurunu yavaşça kalıba dökülür. Hamur kalıba boşaltıldıktan sonra kalıp sallanarak tüm yüzeye eşit şekilde yayılması sağlanmalıdır. Fırını daha önceden açıp ısınması sağlanır. Kekin sıcak fırına konulması kekin daha iyi kabarmasını sağlar. Pandispanya için en ideal fırın ısısı 170-180 derecedir. Pandispanya önceden ısıtılmış fırında yaklaşık olarak 35-40 dakika kadar pişirilir. Bir diğer önemli püf noktası da keki fırına koyduktan sonra fırının kapağı ilk 15 dakika kesinlikle açılmamalıdır. Aksi takdirde kekin çöker. 25 dakikanın sonunda keke kürdan batırarak pişip pişmediği kontrol edilmelidir. Eğer kürdan nemli çıkarsa hamur pişmemiş, kuru çıkarsa pişmiştir. Yumurtasız pandispanya piştiğinde fırından çıkarılır ve soğuması için bir kenara alınır. Kek fırından çıkarıldıktan sonra kalıbın içinde soğutulmalı ve daha sonra ters çevrilerek çıkarılmalıdır. Soğuyan keki yatay olarak ortadan kesip arasına istenilen malzemeler doldurulabilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }