Pandispanya Nedir
Pandispanya nedir? Genellikle pastalar için hazırlanmış kek hamurlarına pandispanya denir. Çoğu insan pandispanya hazırlarken bazı sorunlar yaşar. Kek hamuru kabarır ve sonradan söner, kek kalıbından taşar veya kekin altı yanar. Şimdi size iyi kabarmış pandispanya kek hamurunun nasıl olması gerektiği hakkında bilgi vereceğim.
Pandispanya kek hamurunun iyi kabarması için kabartma tozu ve karbonat kullanılır.
Kabartma tozu: Krem tartar, karbonat ve nişasta gibi maddeler içeren ve pandispanya kek hamurunun kabarmasını sağlayan bir karışımdır.
Karbonat: Asitli içeriklerle veya sıvılarla karıştığında karbondioksit kabarcığı oluşturur. Fırındaki yüksek ateş sayesinde bu kabarcıklar büyüyerek pandispanya hamurunun kabarmasını sağlar.
Pandispanya Kekinin İyi Kabarması İçin Püf Noktalar- Pandispanya kek hamurunun iyi kabarması için kabartma tozu mu karbonat mı kullanılmalı? Şayet malzeme listemizde yoğurt, limon ve sirke gibi asit içeriği fazla olan ürünler varsa bu durumda kabartma tozunun kullanılması daha iyi olur. Çok az miktarda karbonat ilave edilebilir. Fazla miktarda karbonat kattığınız taktirde pandispanya hamurunun acımtırak bir tat alır.
- Yumurtanın ak ve sarı kısımlarını ayrı ayrı çırpın. Yumurtayı çırpacağınız zaman ayrı bir kaba kırdıktan sonra kontrol edip çırpacağınız kaba aktarmanız iyi olacaktır. Çünkü bir yumurta bozuk çıkarsa diğerlerini de atmanız gerekmez.
Beyaz kısmını çırparken kar haline gelene kadar çırpmaya devam edebilirsiniz. Önce yumurta sarısı, un, yağ ve şeker iyice karıştırıldıktan sonra yumurta akı sonradan ilave edilir.
- Pandispanya kekine katacağınız yoğurt katılmadan önce buz dolaptan çıkarılarak oda sıcaklığına çıkması beklenir. Çünkü yoğurt şayet soğuk katılırsa kabarmayı önler.
- Karışıma un katıldıktan sonra fazla çırpılmamalıdır. Unun fazla karıştırılmasından sonra glütenin ortaya çıkacağı için elastiki bir yapı haline gelmesini sağlar. Bir kaşıkla karıştırılarak yedirilirse daha sağlıklı sonuç verir. Pandispanya hamuru boza kıvamında olmalıdır. Karışıma kattığınız un miktarı önemlidir. Çünkü az katarsanız hamurunuz çökerken fazla katmanız kuru ve sert olmasına neden olur.
- Kek hamuruna katacağınız her bir su bardağı unun üzerinden bir yemek kaşığı un eksilterek yerine bir yemek kaşığı nişasta eklemeniz yumuşacık ve ağızda dağılan şahane kekler yapmanızı sağlayacaktır.
- Kek hamurunuzu katı yağ ile yağladıktan sonra bir müddet buzdolabında bekletin. Bu şekilde yaparsanız yapışmama konusunda garantili sonuç alırsınız.
- Pandispanya kekinize meyve parçacıkları veya çerez eklemeyi düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken bu parçacıkları nişastaya buladıktan sonra katmanızdır.
- Kek hamuruna koyacağınız hamur miktarı kalıbın ¾'ünü geçmemesine özen gösterin.
- Kek hamurunu fırına vermeden önce fırının sıcaklığını 170-180 dereceye yükselmesini bekleyin. Sıcaklık yükselmeden fırına koyarsanız pandispanya kek hamurunuz kabarmaz. Kek hamuru fırına verildikten sonra ilk yirmi dakikada kesinlikle kapağı açmayın. Açtığınız taktirde kabaran kekin inmesini sağlamış olursunuz. Şayet fırının bir tarafı daha çabuk kızartıyorsa yirmi dakikadan sonra kapağı açarak çevirme yapabilirsiniz.
- Pandispanya kek hamurunuzun hazır haline gelip gelmediğini bir kürdanla kontrol edebilirsiniz. Bir kürdan batırın ve çekin şayet temiz geliyorsa pişmesi tamamlanmıştır. Fırından çıkarmanın da yöntemi vardır. Ani ısı değişikliği kek hamurunun çökmesini sağlar. Bu yüzden ilk kapağı açıp bir süre bekletin ve sonra oda sıcaklığına çıkarı. Soğuk havada çabuk soğusun diye balkona korsanız kek çöker. Ani ısı değişikliği yapmamalısınız. Fırından çıkardıktan sonra bir süre soğumasını bekleyin. Çünkü soğumadan kek hamurundan çıkarmaya kalkışırsanız dağılır.
19.01.2024 23:37:13
Pandispanya Nedir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|