Pandispanya Nedir

Pandispanya nedir? Genellikle pastalar için hazırlanmış kek hamurlarına pandispanya denir. Çoğu insan pandispanya hazırlarken bazı sorunlar yaşar. Kek hamuru kabarır ve sonradan söner, kek kalıbından taşar veya kekin altı yanar. Şimdi size iyi kabarmış pandispanya kek hamurunun nasıl olması gerektiği hakkında bilgi vereceğim.

Pandispanya kek hamurunun iyi kabarması için kabartma tozu ve karbonat kullanılır.

Kabartma tozu: Krem tartar, karbonat ve nişasta gibi maddeler içeren ve pandispanya kek hamurunun kabarmasını sağlayan bir karışımdır.

Karbonat: Asitli içeriklerle veya sıvılarla karıştığında karbondioksit kabarcığı oluşturur. Fırındaki yüksek ateş sayesinde bu kabarcıklar büyüyerek pandispanya hamurunun kabarmasını sağlar.

Pandispanya Kekinin İyi Kabarması İçin Püf Noktalar

  • Pandispanya kek hamurunun iyi kabarması için kabartma tozu mu karbonat mı kullanılmalı? Şayet malzeme listemizde yoğurt, limon ve sirke gibi asit içeriği fazla olan ürünler varsa bu durumda kabartma tozunun kullanılması daha iyi olur. Çok az miktarda karbonat ilave edilebilir. Fazla miktarda karbonat kattığınız taktirde pandispanya hamurunun acımtırak bir tat alır.
  • Yumurtanın ak ve sarı kısımlarını ayrı ayrı çırpın. Yumurtayı çırpacağınız zaman ayrı bir kaba kırdıktan sonra kontrol edip çırpacağınız kaba aktarmanız iyi olacaktır. Çünkü bir yumurta bozuk çıkarsa diğerlerini de atmanız gerekmez.
    Beyaz kısmını çırparken kar haline gelene kadar çırpmaya devam edebilirsiniz. Önce yumurta sarısı, un, yağ ve şeker iyice karıştırıldıktan sonra yumurta akı sonradan ilave edilir.
  • Pandispanya kekine katacağınız yoğurt katılmadan önce buz dolaptan çıkarılarak oda sıcaklığına çıkması beklenir. Çünkü yoğurt şayet soğuk katılırsa kabarmayı önler.
  • Karışıma un katıldıktan sonra fazla çırpılmamalıdır. Unun fazla karıştırılmasından sonra glütenin ortaya çıkacağı için elastiki bir yapı haline gelmesini sağlar. Bir kaşıkla karıştırılarak yedirilirse daha sağlıklı sonuç verir. Pandispanya hamuru boza kıvamında olmalıdır. Karışıma kattığınız un miktarı önemlidir. Çünkü az katarsanız hamurunuz çökerken fazla katmanız kuru ve sert olmasına neden olur.
  • Kek hamuruna katacağınız her bir su bardağı unun üzerinden bir yemek kaşığı un eksilterek yerine bir yemek kaşığı nişasta eklemeniz yumuşacık ve ağızda dağılan şahane kekler yapmanızı sağlayacaktır.
  • Kek hamurunuzu katı yağ ile yağladıktan sonra bir müddet buzdolabında bekletin. Bu şekilde yaparsanız yapışmama konusunda garantili sonuç alırsınız.
  • Pandispanya kekinize meyve parçacıkları veya çerez eklemeyi düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken bu parçacıkları nişastaya buladıktan sonra katmanızdır.
  • Kek hamuruna koyacağınız hamur miktarı kalıbın ¾'ünü geçmemesine özen gösterin.
  • Kek hamurunu fırına vermeden önce fırının sıcaklığını 170-180 dereceye yükselmesini bekleyin. Sıcaklık yükselmeden fırına koyarsanız pandispanya kek hamurunuz kabarmaz. Kek hamuru fırına verildikten sonra ilk yirmi dakikada kesinlikle kapağı açmayın. Açtığınız taktirde kabaran kekin inmesini sağlamış olursunuz. Şayet fırının bir tarafı daha çabuk kızartıyorsa yirmi dakikadan sonra kapağı açarak çevirme yapabilirsiniz.
  • Pandispanya kek hamurunuzun hazır haline gelip gelmediğini bir kürdanla kontrol edebilirsiniz. Bir kürdan batırın ve çekin şayet temiz geliyorsa pişmesi tamamlanmıştır. Fırından çıkarmanın da yöntemi vardır. Ani ısı değişikliği kek hamurunun çökmesini sağlar. Bu yüzden ilk kapağı açıp bir süre bekletin ve sonra oda sıcaklığına çıkarı. Soğuk havada çabuk soğusun diye balkona korsanız kek çöker. Ani ısı değişikliği yapmamalısınız. Fırından çıkardıktan sonra bir süre soğumasını bekleyin. Çünkü soğumadan kek hamurundan çıkarmaya kalkışırsanız dağılır.
19.01.2024 23:37:13
Pandispanya Nedir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pandispanya Nedir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pandispanya Nedir"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pandispanya Yapımı

Pandispanya yapımı hakkında çoğu bayanların bilgisi vardır. Özellikle ev kadınıysanız günlerde, misafiriniz geleceği zaman veya çocuklarınıza tatlı ziyafeti ...
Devamını Oku

Pastane Pandispanya Tarifi

Pastane Pandispanya Tarifi, sizlerde evlerinizde pastane pandispanyalarını aratmayacak nitelikte pasta keki hazırlamak istiyorsanız aşağıda vereceğimiz ...
Devamını Oku

Kolay Pandispanya

Kolay Pandispanya, genellikle herkesin zorlanmadan hazırlayabileceği kolay pandispanya tarifi ile sizlerde harikalar yaratabilirsiniz. Hazır ve pastane ...
Devamını Oku

Pandispanya Ne Demek

Pandispanya ne demek, esnek yapıda olan yağsız bir pasta kekidir. Genellikle pastalar için kullanılan hamur biçimidir. Yumurta katılarak yapılan şekerli, kab...
Devamını Oku

Sade Pandispanya

Sade pandispanya, yumuşacık ve sünger gibi bir sade pandispanya yapımı oldukça kolaydır. Eğer pastanızın tabanı için güzel bir pandispanya tarifi arıyorsanız...
Devamını Oku

Oktay Usta Pandispanya

Oktay usta Pandispanya, çocuklarınız ve bütün sevdikleriniz için en değerli olan şeyler, sizin emek vererek elleriniz ile yaptıklarınızdır. Sizde bu tar...
Devamını Oku

Hazır Pandispanya

Hazır Pandispanya, fabrikasyon olarak hazırlanan ve kolay pasta yapımı için marketlerden temin edilen hazır pandispanya ile birbirinden değişik ve leziz...
Devamını Oku

Kakaolu Pandispanya

Kakaolu Pandispanya, Avrupa mutfağından, ünü bütün dünyaya yayılmış ağızda çok ayrı bir tat bırakan, çok lezzetli bir kek çeşididir. Beş çaylarınızda ve...
Devamını Oku

Pandispanya Nasıl Yapılır

Pandispanya nasıl yapılır, pandispanya kekin yapımı oldukça basittir. Özellikle sünger gibi yumuşak bir pandispanyayapmak istiyorsanız tam yerindesiniz ...
Devamını Oku

Pandispanya Pasta

Pandispanya Pasta, kekinin özelliği yumuşak ve hafif olmasıdır. Kekin yumuşak olmasının birinci nedeni ise içerisinde kullanılan malzemelerdir. Bilindik kekt...
Devamını Oku

Pandispanya Keki

Pandispanya keki, Avrupa mutfağından tüm dünyaya yayılmış bir yaş pasta kekidir. En lezzetli ve sağlıklı pastalar evlerimizde annelerimizin yaptığı past...
Devamını Oku

Hazır Pandispanya İle Pasta Yapımı

Hazır pandispanya ile pasta yapımı hiç de zor olmasa gerek. Özellikle pastanın ana malzemesi olan pandispanyanın yumuşak ve bir o kadar da leziz olması ...
Devamını Oku

Pandispanya Tatlısı

Pandispanya Tatlısı, Davet sofralarının ve kabul günlerinin aranan tatlısı. Tatlının şerbetli oluşu tatlıya hiçbir ağırlık vermediği gibi oldukça da haf...
Devamını Oku

Portakallı Pandispanya

Malzemeleri.2 su bardağı un.2 su bardağı toz şeker.4 adet yumurta.½ paket k...
Devamını Oku

Muz Kremalı Pandispanya

Pandispanya hamuru.350 gram su.2 gram tuz.60 gram tereyağı.4...
Devamını Oku

Reçelli Pandispanya

Malzemeler.1 bardak un.1/2 bardak toz şeker.6 yumurta.1 kahv...
Devamını Oku

Çikolatalı Pandispanya

Çikolatalı Pandispanya, kabul günlerinizde ve beş çaylarınız da en özel konuklarınıza ikram edebileceğiniz gibi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak da se...
Devamını Oku

Meyveli Pandispanya

Malzemeleri.6 yumurta.1 su bardağı şeker.2 su bardağı un.1'e...
Devamını Oku

Elmalı Pandispanya

Elmalı Pandispanya, bol meyveli olmasından dolayı, vitamin ve mineral bakımından son derece zengindir. Diğer keklere kıyasla daha az kalorili ve daha sağlıkl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçelli Pandispanya
Çikolatalı Pandispanya
Meyveli Pandispanya
Kahveli Pandispanya
Elmalı Pandispanya
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024