Pandispanya Yapımı

Pandispanya yapımı hakkında çoğu bayanların bilgisi vardır. Özellikle ev kadınıysanız günlerde, misafiriniz geleceği zaman veya çocuklarınıza tatlı ziyafeti çekeceğiniz zaman akla ilk gelen ve yapımı en kolay olan çek çeşidi pandispanyadır. Bazı kadınlar pandispanya yaparken farklı sorunlarla karşılaşır. Kimi pandispanya kekim kabarmıyor diye şikâyet eder, kimi ise kekim kabarıyor ve tekrar çöküyor diye şikâyette bulunur.
Pandispanya yapımında olmazsa olmaz incelikler vardır. Bu kuralları harfiyen uyguladığınızda hem kabarmış hem de ağızda lokum gibi dağılan pandispanya keki yapmak hiç de zor değildir.

Pandispanya Hamuruna Katılacak Malzemeleri

  • Oda sıcaklığında 4 adet yumurta
  • Bir su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limonun suyu
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • Bir paket kabartma tozu
  • Bir paket vanilya
  • Bir buçuk su bardağı un
  • Bir fiske tuz

İyi Kabaran Pandispanya Nasıl Yapılır?

  • Pandispanya hamuru için bir paket nişasta ve krem tartar gibi malzemelerden oluşan kabartma tozu veya karbonat kullanılır. Kabartma tozu kabartma işleminin gerçekleşmesi için, karbonat ise asitliği düzenlemek için kullanılır. Fakat kekimizin içereceği malzemelere göre bunlardan hangisini kullanacağımıza veya ikisini de mi kullanacağımıza karar vermeliyiz. Malzemeler arasında yeterince asit içeren yoğurt, limon ve sirke yoksa sadece karbonat katmanız kekinizin acımtırak bir tat almasını sağlar.
    Bu durumda sadece kabartma tozu kullanmada fayda vardır. Yoğurt ve limon gibi ürünler katıyorsanız kabartma tozunun yanında az miktarda karbonat eklemeniz iyi olacaktır.
  • Kullanacağınız yumurtaları önce bir sahanda kırın ve akıyla sarısını ayırın. İkisini de ayrı ayrı çırpın. Özellikle beyaz kısmını kar beyaz haline gelene kadar çırpın.
  • Keke katacağınız yoğurt oda sıcaklığında olsun. Direk buzdolabından çıkarılıp katılan yoğurt pandispanyanızın kabarmamasını sağlar.
  • Yumurta sarıları, yağ, un, kabartma tozu ve şeker karıştırıldıktan sonra yumurtanın beyazı en sona eklenir. Karışım tamamlandıktan sonra un katılır ve un katıldıktan sonra fazla karıştırmamalısınız. Unun fazla karıştırılması glüteni ortaya çıkarır bu da kekin elastiki bir hal almasına neden olur. Mikserle çırpmak yerine bir kaşıkla yedirilirse daha sağlıklı sonuç verir. Kek hamuru boza kıvamında olana kadar karıştırın.
  • Pandispanya kekinize meyve, fındık, fıstık gibi malzemeler ekleyecekseniz en üste serpiştirmeniz en sağlıklısı olacaktır. Şayet içerisine karıştırmak istiyorsanız çerez veya meyve parçalarını nişastaya buladıktan sonra eklemeniz fayda verecektir. Nişasta nemi aldığı için kabardıktan sonra çökmesine engel olacaktır.
  • Hazırladığınız hamur miktarının Kek kalıbının ¾'ünü geçmemesine özen gösterin.
  • Kek kalıbına hamuru yerleştirmeden önce kalıba margarin çalın ve bir süre buzdolabında bekleterek donmasını sağlayın ve ardından kek hamurunuzu kalıba yerleştirin.
  • Pandispanya yapımı için en uygun fırın sıcaklığı 170-180 derece arası olmalıdır. Fırın bu sıcaklığa gelmeden kesinlikle pandispanya kekinizi fırına sürmeyin. Çünkü sıcaklık derecesi artmadan fırına koyarsanız kekiniz kabarmaz.
  • Kek hamurunuzu fırına verdikten sonra ne olursa olsun fırının kapağını açmayın. Açtığınız taktirde kabaran kek sönmeye başlar. Şayet fırının bir tarafı iyi kızartıyorsa 20 dakika sonra açın ve yer değiştirin.
  • Kızarmaya başladığında keke kürdan sokun. Şayet kürdan temiz çıkıyorsa kekinizin içi de pişmiştir. Fakat kürdanda kalıntı çıkıyorsa pişmemiştir.
  • Kekiniz piştikten sonra fırının kapağını açın ve bir süre keki çıkarmayın. Ani ısı değişikliği kekin sönmesine neden olur. Ani ısı değişikliği yapmadan keki çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin. Çünkü soğumadan kalıptan çıkarmaya kalkarsanız Pandispanya kekiniz parçalanır.
19.01.2024 05:35:01
Pandispanya Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pandispanya Yapımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pandispanya Yapımı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pastane Pandispanya Tarifi

Pastane Pandispanya Tarifi, sizlerde evlerinizde pastane pandispanyalarını aratmayacak nitelikte pasta keki hazırlamak istiyorsanız aşağıda vereceğimiz ...
Devamını Oku

Kolay Pandispanya

Kolay Pandispanya, genellikle herkesin zorlanmadan hazırlayabileceği kolay pandispanya tarifi ile sizlerde harikalar yaratabilirsiniz. Hazır ve pastane ...
Devamını Oku

Pandispanya Ne Demek

Pandispanya ne demek, esnek yapıda olan yağsız bir pasta kekidir. Genellikle pastalar için kullanılan hamur biçimidir. Yumurta katılarak yapılan şekerli, kab...
Devamını Oku

Sade Pandispanya

Sade pandispanya, yumuşacık ve sünger gibi bir sade pandispanya yapımı oldukça kolaydır. Eğer pastanızın tabanı için güzel bir pandispanya tarifi arıyorsanız...
Devamını Oku

Oktay Usta Pandispanya

Oktay usta Pandispanya, çocuklarınız ve bütün sevdikleriniz için en değerli olan şeyler, sizin emek vererek elleriniz ile yaptıklarınızdır. Sizde bu tar...
Devamını Oku

Pandispanya Nedir

Pandispanya nedir? Genellikle pastalar için hazırlanmış kek hamurlarına pandispanya denir. Çoğu insan pandispanya hazırlarken bazı sorunlar yaşar. Kek hamuru...
Devamını Oku

Hazır Pandispanya

Hazır Pandispanya, fabrikasyon olarak hazırlanan ve kolay pasta yapımı için marketlerden temin edilen hazır pandispanya ile birbirinden değişik ve leziz...
Devamını Oku

Kakaolu Pandispanya

Kakaolu Pandispanya, Avrupa mutfağından, ünü bütün dünyaya yayılmış ağızda çok ayrı bir tat bırakan, çok lezzetli bir kek çeşididir. Beş çaylarınızda ve...
Devamını Oku

Pandispanya Nasıl Yapılır

Pandispanya nasıl yapılır, pandispanya kekin yapımı oldukça basittir. Özellikle sünger gibi yumuşak bir pandispanyayapmak istiyorsanız tam yerindesiniz ...
Devamını Oku

Pandispanya Pasta

Pandispanya Pasta, kekinin özelliği yumuşak ve hafif olmasıdır. Kekin yumuşak olmasının birinci nedeni ise içerisinde kullanılan malzemelerdir. Bilindik kekt...
Devamını Oku

Pandispanya Keki

Pandispanya keki, Avrupa mutfağından tüm dünyaya yayılmış bir yaş pasta kekidir. En lezzetli ve sağlıklı pastalar evlerimizde annelerimizin yaptığı past...
Devamını Oku

Hazır Pandispanya İle Pasta Yapımı

Hazır pandispanya ile pasta yapımı hiç de zor olmasa gerek. Özellikle pastanın ana malzemesi olan pandispanyanın yumuşak ve bir o kadar da leziz olması ...
Devamını Oku

Pandispanya Tatlısı

Pandispanya Tatlısı, Davet sofralarının ve kabul günlerinin aranan tatlısı. Tatlının şerbetli oluşu tatlıya hiçbir ağırlık vermediği gibi oldukça da haf...
Devamını Oku

Portakallı Pandispanya

Malzemeleri.2 su bardağı un 2 su bardağı toz şeker 4 adet yumurta ½ paket kabartma tozu 2 adet...
Devamını Oku

Reçelli Pandispanya

Malzemeler.1 bardak un 1/2 bardak toz şeker 6 yumurta 1 kahve kaşığı toz vanilya 1 çorba kaşığ...
Devamını Oku

Çikolatalı Pandispanya

Çikolatalı Pandispanya, kabul günlerinizde ve beş çaylarınız da en özel konuklarınıza ikram edebileceğiniz gibi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak da se...
Devamını Oku

Meyveli Pandispanya

Malzemeleri.6 yumurta 1 su bardağı şeker 2 su bardağı un 1'er paket kabartma tozu, vanilya 2 p...
Devamını Oku

Elmalı Pandispanya

Elmalı Pandispanya, bol meyveli olmasından dolayı, vitamin ve mineral bakımından son derece zengindir. Diğer keklere kıyasla daha az kalorili ve daha sağlıkl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçelli Pandispanya
Çikolatalı Pandispanya
Meyveli Pandispanya
Kahveli Pandispanya
Elmalı Pandispanya
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024