Pandispanya Yapımı
Pandispanya yapımı hakkında çoğu bayanların bilgisi vardır. Özellikle ev kadınıysanız günlerde, misafiriniz geleceği zaman veya çocuklarınıza tatlı ziyafeti çekeceğiniz zaman akla ilk gelen ve yapımı en kolay olan çek çeşidi pandispanyadır. Bazı kadınlar pandispanya yaparken farklı sorunlarla karşılaşır. Kimi pandispanya kekim kabarmıyor diye şikâyet eder, kimi ise kekim kabarıyor ve tekrar çöküyor diye şikâyette bulunur.
Pandispanya yapımında olmazsa olmaz incelikler vardır. Bu kuralları harfiyen uyguladığınızda hem kabarmış hem de ağızda lokum gibi dağılan pandispanya keki yapmak hiç de zor değildir.
Pandispanya Hamuruna Katılacak Malzemeleri- Oda sıcaklığında 4 adet yumurta
- Bir su bardağı toz şeker
- Çeyrek limonun suyu
- Yarım çay bardağı ılık su
- Bir paket kabartma tozu
- Bir paket vanilya
- Bir buçuk su bardağı un
- Bir fiske tuz
İyi Kabaran Pandispanya Nasıl Yapılır?- Pandispanya hamuru için bir paket nişasta ve krem tartar gibi malzemelerden oluşan kabartma tozu veya karbonat kullanılır. Kabartma tozu kabartma işleminin gerçekleşmesi için, karbonat ise asitliği düzenlemek için kullanılır. Fakat kekimizin içereceği malzemelere göre bunlardan hangisini kullanacağımıza veya ikisini de mi kullanacağımıza karar vermeliyiz. Malzemeler arasında yeterince asit içeren yoğurt, limon ve sirke yoksa sadece karbonat katmanız kekinizin acımtırak bir tat almasını sağlar.
Bu durumda sadece kabartma tozu kullanmada fayda vardır. Yoğurt ve limon gibi ürünler katıyorsanız kabartma tozunun yanında az miktarda karbonat eklemeniz iyi olacaktır.
- Kullanacağınız yumurtaları önce bir sahanda kırın ve akıyla sarısını ayırın. İkisini de ayrı ayrı çırpın. Özellikle beyaz kısmını kar beyaz haline gelene kadar çırpın.
- Keke katacağınız yoğurt oda sıcaklığında olsun. Direk buzdolabından çıkarılıp katılan yoğurt pandispanyanızın kabarmamasını sağlar.
- Yumurta sarıları, yağ, un, kabartma tozu ve şeker karıştırıldıktan sonra yumurtanın beyazı en sona eklenir. Karışım tamamlandıktan sonra un katılır ve un katıldıktan sonra fazla karıştırmamalısınız. Unun fazla karıştırılması glüteni ortaya çıkarır bu da kekin elastiki bir hal almasına neden olur. Mikserle çırpmak yerine bir kaşıkla yedirilirse daha sağlıklı sonuç verir. Kek hamuru boza kıvamında olana kadar karıştırın.
- Pandispanya kekinize meyve, fındık, fıstık gibi malzemeler ekleyecekseniz en üste serpiştirmeniz en sağlıklısı olacaktır. Şayet içerisine karıştırmak istiyorsanız çerez veya meyve parçalarını nişastaya buladıktan sonra eklemeniz fayda verecektir. Nişasta nemi aldığı için kabardıktan sonra çökmesine engel olacaktır.
- Hazırladığınız hamur miktarının Kek kalıbının ¾'ünü geçmemesine özen gösterin.
- Kek kalıbına hamuru yerleştirmeden önce kalıba margarin çalın ve bir süre buzdolabında bekleterek donmasını sağlayın ve ardından kek hamurunuzu kalıba yerleştirin.
- Pandispanya yapımı için en uygun fırın sıcaklığı 170-180 derece arası olmalıdır. Fırın bu sıcaklığa gelmeden kesinlikle pandispanya kekinizi fırına sürmeyin. Çünkü sıcaklık derecesi artmadan fırına koyarsanız kekiniz kabarmaz.
- Kek hamurunuzu fırına verdikten sonra ne olursa olsun fırının kapağını açmayın. Açtığınız taktirde kabaran kek sönmeye başlar. Şayet fırının bir tarafı iyi kızartıyorsa 20 dakika sonra açın ve yer değiştirin.
- Kızarmaya başladığında keke kürdan sokun. Şayet kürdan temiz çıkıyorsa kekinizin içi de pişmiştir. Fakat kürdanda kalıntı çıkıyorsa pişmemiştir.
- Kekiniz piştikten sonra fırının kapağını açın ve bir süre keki çıkarmayın. Ani ısı değişikliği kekin sönmesine neden olur. Ani ısı değişikliği yapmadan keki çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin. Çünkü soğumadan kalıptan çıkarmaya kalkarsanız Pandispanya kekiniz parçalanır.
19.01.2024 05:35:01
Pandispanya Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Pandispanya Yapımı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|