Sade pandispanya, yumuşacık ve sünger gibi bir sade pandispanya yapımı oldukça kolaydır. Eğer pastanızın tabanı için güzel bir pandispanya tarifi arıyorsanız uygun yerdesiniz. Özellikle yumuşacık olması ve lezzetinin damaktan hiç çıkmayacak lezzette oluşu ile gününüzü hoş edecektir. İstediğiniz pasta ve yaş pastalar için sade pandispanya tarifini rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Div>
Sade Pandispanya Malzemeleri
- 4 tane yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı tepeleme un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2 damla limon suyu
- Yarım çay bardağı ılık su
- 1 fiske tuz
Sade Pandispanya Nasıl Yapılır?
Sade pandispanya için ilk olarak dört adet yumurtanın kabuklarını yıkayalım ve beyazlarını ayrı kâseye sarılarını ise çırpma kabının içerisine alalım. Yumurta sarılarının üzerine toz şeker ve limon damlası ilave edip mikser ile çırpmaya başlayalım. Yaklaşık 5 dakika kadar çırpma işlemini sürdürelim ve köpüklü bir kıvam elde edelim. Karışım istenilen kıvama geldikten sonra yumurta aklarını bulunduğu kâsenin içerisinde bir dakika kadar çırpalım ve karıştırma kabına aktaralım.
Akabinde karışımın içerisine ılık suyu ilave edip karıştıralım ve üzerine vanilya, un ve kabartma tozu ilavesi yapıp çırpma işlemine bir dakika kadar devam edelim. Hazırlanmış olan sade pandispanya hamurunu her tarafı yağlanmış fırın tepsisinin içerisine dökelim.
Arzu ederseniz bu aşama da kelepçeli fırın kalıbı da kullanabilirsiniz.
Pandispanya hamurunun bulunduğu kalıbı 180 derecelik fırına gönderelim ve pişmeye bırakalım. Pandispanya fırında pişerken fırının içerisine bir kâse su bırakalım. Bu su pandispanyanın daha yumuşak ve sünger gibi olmasını sağlayacaktır. Pandispanyanın üzeri kızarana dek fırının kapağını açmayalım. Pandispanyanın üzeri kızarınca fırının kapağını açalım ve pandispanyanın içerisinin pişip, pişmediğini anlamak için kürdan testi uygulayalım. Bunun için pişmiş olan kekin orta kısmına kürdan batıralım ve kürdana hamur yapışıp yapışmadığını kontrol edelim.
Eğer kürdan temiz çıkar ise sade pandispanyayı fırından alalım ve kalıbın kenarlarına bir bıçak batırarak kalıbın kenarlarından pandispanyayı ayıralım. Ardından kelepçeli kalıbın içerisinden pandispanyayı çıkartalım ve soğuması için bir kenara kaldıralım. Sade pandispanya tarifimiz soğuduktan sonra istenilen pasta için kullanılabilir.